Metal - all kinds
Finnbacka Byväg 85


Lilemor & Leif

Kapster Alva

Alva zelf ook natuurlijk


Vol programma tijdens de weer te korte vakantie. Dat maakt het voor Lilemor en Leif moeilijk een dag te prikken waarop niet alleen wij, maar ook Lena en Bo konden komen eten (Bo werkt nog meer dan voor zijn pensioenering) EN vóórdat zij zelf op vakantie gaan...
Meteen de 2e dag dan maar.
Wij moeten razend snel overschakelen op Zweeds, maar dat is alleen maar prima. Na zo'n gezellige avond gaat het dan ook wel weer heel redelijk.
Alle buren bij elkaar en Alva, de erg leuke en vrolijke kleindochter van Lena en Bo.


op de heuvel

De ontdekking!

muziek

/TD>

twijfel

LOL

windmolens


vikingen

zijn feestje


En dan is het 3 dagen metal in Falun! We hebben zin in het relaxte festival van het jaar. De sfeer is zo goed en hoewel geen prachtig weer, valt dat ook nog best mee. We genieten op de helling van de 2 podia, de mensen, goed eten en het zonnetje. Heerlijk!


het ziet er licht uit...


Tussendoor prutsen we rond het huisje, gaan we bij de buren langs en krijgen we ook de dakplaten geleverd voor de 2e week metal.Hout kar

<


Netjes uitmeten

Best leuk


Schiet best goed op


Andere kant

En dan is het maandag van de 2e week en kunnen we het klussen niet langer uitstellen. We (Mark) moet het dak op!
Maar eerst moeten we hout halen en vervoeren. Onze trekhaak stekker blijkt het niet te doen, want de aanhanger van de buren lenen zou natuurlijk het makkelijkste zijn. Nou ja dan maar in de auto... En dat lukt! Achterstoel eruit, voorstoel plat en de enorme stapel hout verdwijnt vrij moeiteloos (de jongen bij de houthandel was serieus verbaasd ). 3000 Schroeven / spijkers en een bak geld en we kunnen terug naar Finnbacka. Vol goede moed beginnen we met ströläkt (vertikale balkjes) op het dak schroeven..

Onderaan beginnen


hamertje tik


laatste houtjes

Okay, dat ging wel nu de bärläkt (horizontale balkjes) er overheen.
Stug door blijven gaan tot het vakwerk 2 zijden van het dak in een enorm speelbord heeft omgetoverd.

KoffieSigvard

We nemen een dagje pauze en bezoeken Sigvard samen met Lena. Mark heeft overal spierpijn en geen kracht meer in zijn handen, heerlijk dus een dagje niet het dak op. Het gaat best goed met onze oude buurman. Hij is vrolijk en heeft zijn draai gevonden in het verzorgingdhuis. Fijn!

Knabbelen


Maantjes


Eerste plaat
en er weer af


Nu wel recht

En dan hebben we nog 2 dagen om de 14 platen op het dak te krijgen, en 1 dag voor we de auto weer in moeten.
Meten en dan met het knabbelmachientje een rand van elke plaat af stansen. Heel veel kleine metalen halve maantje en een bot stansje, maar het lukt en gaat best vlot. De eerste platen liggen er al snel op.., en moeten er weer af want liggen net niet recht.
Elodie geeft de platen vanaf de grond aan, Mark trekt ze over zich heen het dak op, legt ze recht en schroeft ze vast. Ondertussen sleept Elodie de volgende plaat naar de knabbelplek en dan komt Mark knabbelen (mag ze niet zelf doen, er is geen reserve plaat. PFFfff....)
Herhaal 14 x

Slopen


Schroeven


Slijpen

Windveren van staalLaatste Schoefjes


En dan vervangen we de windveren nog (dat viel vies tegen!), moeten de laatste platen over de lengte ingekort worden en dat kan niet met het knabbelmachientje. Dus vonken trekken met de haakse slijper (en daarna een ontzettend scherpe plaat met bramen en dak op goochelen) en dan moet de nok plaat er nog op.
Maar het lukt uiteindelijk allemaal! En we hebben nog 1 dag om naar het resultaat te kijken, op te ruimen en in te pakken. Op het nippertje maar gehaald!

En dan weer terug naar Nederland...