Finnbacka Byväg 85
Uitbundig zomerse foto's


Alleen bloemen, bijen, zon, rust, ruimte en frisse lucht...

Midsommarblomster

Een boeket uit eigen tuin

Onze lieve buren hebben de oprit, een parkeerplaatsje en een terrasje voor ons gemaaid. Verder is de hele tuin van voor tot achter een zee van bloemen. Een mega uitbundig welkom na toch ook dit keer weer een flinke reis (ondanks voor het eerst airco in de auto).

Hoewel het de eerste dagen slechts af en toe zonnig is, mogen we ook qua weer niet klagen.
Hoezo klagen trouwens dit is ons klein aards paradijsje!

We hadden een paar dagen om aan te tutten en weer een beetje aan het gemoedelijke Zweedse leven te wennen. Uiteraard belandden we bij Sigvard aan de whiskey, maar ook bij IKEA om een slaapbankje voor 't gastenhuisje te kopen.

Iedereen helpt met het maken van bloemen kransen


Ondertussen wordt de paal met berkenslingers omwonden


's middags wordt iedereen met de boeren kar opgehaald


Muzikale optocht

Lena (Sigvards dochter die sinds Mei in het huisje tegenover haar vader woont) nodigde ons uit om 24 juni (midsommarafton) bloemen te plukken en naar het dorp te brengen.
We begrepen het niet echt, maar tuurlijk met een tuin vol bloemen wilden we er best een paar voor haar plukken. Tegen de tijd dat het 10 uur was en de bloemen in het dorp verwacht werden, waren er 5 emmers meer dan vol en regende het behoorlijk.

Van alle kanten kwamen mensen met emmers vol bloemen aan, daar werden kleine bosjes van gemaakt. Een oude dame bond al die bundeltjes om een soort hoepel.
Ondertussen werden er ook stapels berkentakken afgeleverd waar een lange slinger van gemaakt werd.
Geloof dat iedereen mocht doen wat ie leuk vond maar blijkbaar zijn ook in Zweden bloemen dingen voor de dames en dingen met bijlen en messen voor de heren....

Na het opruimen verdween iedereen naar huis. De paal zou om 2 uur opgezet worden, maar dat hoefde je eigenlijk niet te weten. Met traktoren en quads waar boerenkarren met stoeltjes achter hingen werden alle buren thuis opgehaald. Onder begeleiding van Sigvard op de accordeon kwam de hele stoet aan. Waarna met vereende krachten en onder veel oeh's en ahh's de paal overeind werd gezet.

De 'midsommarstång' wordt door het dorp opgezet


Finnbacka's midsommarstång!

De midsommarstång vind je overal in Zweden, maar de traditie is in Dalarna sterk. De midsommarstång wordt opgetuigd en opgezet op de eerste zaterdag na 21 juni en blijft het hele jaar staan. De midsommarstång 'beschermt' het dorp.
Ieder dorpje, hoe klein ook, heeft een midsommarstång. De grote, pracht en praal van de stang zegt vooral iets over de dorpsvereniging, niet echt over de grote van het dorpje. In grotere steden ontbreekt de midsommarstång soms helemaal. Het is de dagen voor Midsommarafton (dag dat midsommar gevierd wordt) dan ook een ware uittocht uit de steden richting (vakantie)dorpjes en campings.

Iedereen danst en zingt rond de paal

De zomer wordt met het hele dorpje geviert

Koffie, cake, spelletjes en loterij

Toen de paal eenmaal stond volgde er 4 maal een viking hoera. Daarna wordt er gedanst en gezongen rond de paal. Na het dansen was er koffie met cake bij het dorpshuis (voormalig schooltje) met spelletjes en een loterij (waar het feest oa van bekostigd wordt). Wie wilde werd na ongeveer een uurtje met de traktor en kar weer terug naar huis gebracht.


Whoepy!

Lena en Bo nodigden ons uit om 's avonds bij hen te komen eten. De hele familie was aanwezig. We hebben super lekker en voor het eerst ECHT Zweeds gegeten. Het was ongelooflijk gezellig en met veel handen en voeten, beetje Zweeds, beetje Engels kwamen er zelfs de nodige gesprekken op gang. Wij hadden 2 kratten bier meegenomen die gretig geledigd werden, de sterke drank die overal en nergens vandaan komt gaat minstens zo hard. Na het eten werden er traditionele en zelf geschreven liedjes gezongen.
Het deed een beetje ouderwets (Charles Dickens) aan en we moeten er niet aan denken om zelf thuis na een familie diner over te gaan op samen zingen, maar jee wat was dit leuk en gezellig! Echt iedereen zong mee; van stokoud en doof tot puber met beginnende baard in de keel.
Het was niet eens zo heel laat toen we naar huis gingen en we liepen nog redelijk recht (we weten niet zeker of alle anderen hun bed gevonden hebben), maar absoluut een feestje om nooit meer te vergeten!
Dansen in Sigvards keuken

De Zweedse dames zijn nog niet klaar met dansen...

...ze krijgen ZÉLFS Mark aan het dansen! (al is het een beroerde foto)Sigvards 'geheime' recept koffie EN whiskey

In de dagen daarna nog wat kleine feestjes; vooral bij Sigvard in de keuken...
Maar ook een etentje bij Lena, Bo en Sigvard met de buren die aan de andere kant wonen.houtjes hakkenGastenstuga ingericht

FönstersshittenAuto zonder of juist met teveel handrem

Tja en dan moet er ook nog wat geklust en geregeld worden.
Dus Houtjes hakken voor van de winter, ramen lakken en de stopverf vervangen, de gastestuga bewoonbaar maken en inrichten en oh ja de auto weg laten slepen. De automatische handrem wilde er niet meer af en dan kan de auto geen kant op. De vrachtwagen die 'm kwam halen kon de oprit niet op, dus kreeg onze auto extra wieltjes. Uiteindelijk hebben we 'm zonder handrem na 3 dagen terug gekregen. In Zweden is dit model Renault nooit ingevoerd; ze hadden bij de garage geen idee wat ze ermee moesten en hebben dus maar een stekkertje los gegooit. Ach waarom zou je ook remmen....


De prachtige rhododendron brommend van de bijenZomer!


Zo pril; 's ochtends de 24e om 5 uur.

Verder niks alleen genieten. En weer waren 3 weken veel te kort, we waren zo graag nog een paar maandjes gebleven....

Al zullen we die jongen hieronder, aan de foute kant van het gaas, en zijn miljarden kleine vriendjes zeker niet missen! Vuile bloedzuigers!Fout!