Finnbacka Byväg 85
Zomerse herfst met onze eerste logees


Frisse nazomerse dagen...

Adinda

Tom

Tom en Adinda bewonen als eerste ons gastenhuisje.
Na de eerste dag een rondleiding door het dorpje en boodschappen doen in Rättvik, zijn Tom & Adinda de 2e dag gaan wandelen terwijl Ab & Ineke op bezoek waren. Het weer zit mee, prima wandel weer en een aantal looproutes naar oude zomer/winter boerderijen (fäbodar) start in Finnbacka.
Wij hebben intussen met Ab en Ineke zitten kletsen; erg veel ervaringen, plannen en verhalen om uit te wisselen en natuurlijk showen we erg graag ons prachtige huisje.

Uiteraard moeten Adinda en Tom 's avonds ook kennis maken met Lena, Bo en Sigvard. Onaangekondigd de beloofde drank afgeleverd en natuurlijk zijn we allemaal van harte welkom voor koffie en koekjes.
Eerst schuren...


...dan verven

3e dag zijn wij aan het klussen gegaan, zoveel mogelijk wit wilden we deze vakantie schuren en verven. En heel fijn; ook blijkt dat we weer mogen "fönstershitten". Kleine vervelende fönster-shit-pikker-vogeltjes lijken dat spul te eten. Ze pikken het in elk geval uit de kozijnen zolang er geen verf op zit, overal snavel gaten en poot afdrukken. Bijwerken; gelukkig hoeven we niet helemaal opnieuw te beginnen.
Tom en Adinda wilden die dag weer een route wandelen, maar de oranje markering was waarschijnlijk iets te enthousiast meegekapt en de route niet meer te volgen.
Op weg naar een waterval

Waterval


Kolkende cola'T is familie...


Terug naar boven

De laatste dag hebben Tom en Adinda ons mee uit eten genomen. Omdat er door de Zweden (althans in het plattelands gebied waar wij zitten) meestal 's middags warm wordt gegeten zijn we ook 's middags uit eten gegaan. Echte "husmanskost" eenvoudig, smakelijk en voedzaam. Daarna een rit langs het Siljan meer (de meteoriet krater rand eigenlijk) en 2 watervallen beklommen en bezocht. Flink klimmen en klauteren; leuk!

Volgende ochtend heel vroeg Adinda en Tom naar het station in Borlange gebracht. Een eland op de weg! Het lijkt wel als of wij alleen elanden zien als we met anderen zijn, met z'n 2-en zien we die beesten echt nooit. Dit was de 3e of 4e in 10 jaar, maar het was er één, een echte en in het wild...


Sigvard en Bo leggen golfplaten op het dakVonken trekken...Buurman Bo

De rest van de vakantie hebben we vooral klussend doorgebracht. We waren bepaald de enige niet. De buren bouwde een carport en overal werden huizen en wegen klaar gemaakt voor de winter.

De bron...

en hier komt ons zalige, frisse en niet gefilterde water uitGierput - avlop

We hadden bij aankomst een briefje om de bezem gevonden waaruit we opmaakten dat de gierput geleegd was. Sigvard kon dit helemaal beaamen en dat was een mooie gelegenheid om eens te informeren waar die put nou eigenlijk zit. We hadden de tuin (dachten we) inmiddels toch wel helemaal besnuffeld, maar konden nergen een groot deksel vinden. Sigvard wist 't precies; de filtratie watert op zijn land af.
Ongeveer naast de bron - maar zeker niet met elkaar te verwisselen!! - aan de andere kant van het huis, 2 kleine put deksels. Door het hoge gras en doordat ze veel dichter bij het huis ligt dan we verwacht hadden, zelfs de plek niet kunnen vermoeden.

De put blijkt ook aan de lage kant te liggen. Van de vorige bewoners hadden wij begrepen dat een badkamer/sauna in de schuur (wat we bij 't eerste bezoek bedacht hadden) niet mogelijk is omdat de rioolbuizen de verkeerde kant op lopen. Geen idee hoe de buizen lopen, maar dit lijkt toch de kant te zijn die geholpen wordt door de zwaarte kracht... Hmm leuk uitzoek klusje tzt, sauna en een iets grotere badkamer zou toch wel erg lekker zijn.


Sigvard en Elodie na de surströmming

Eindelijk was het gelukt om de buren voor het eten uit te nodigen. Steeds was Lena ons te vlug af of was er geen avond te vinden waarop iedereen kon (Bo en Lena werken onregelmatige diensten) maar nu eindelijk...
We hebben Roti kip geïntroduceerd. Natuurlijk bleek Sigvard alles lekker te vinden behalve curry; zal je altijd zien. Toch ging het uiteindelijk best met smaak naar binnen. Het was wel erg gezellig en de hollandse appeltaart die we gebakken hadden was absoluut een hit. Al met al redelijk geslaagd, volgende keer misschien iets minder gekruid eten verzinnen.

We waren een dag later uitgenodigd om surströmming te komen eten. Al veel over gehoord; een typische noord scanidinavisch gerecht. We waren in Juni al gewaarschuwd voor de verschikkelijke stank die vrijkomt als het bol-staande blik, gefermeteerde haring, geopend wordt...
Hmmm, echt iets om naar uit te kijken dus...
Wel nieuwsgierig dus zeker proberen, maar helemaal gerust waren we er niet op. Hoewel ze het blik buiten geopend hadden (bij mooi weer wordt het ook buiten gegeten) was de lucht inderdaad verschrikkelijk (er was duidelijk langere tijd geleden iets overleden dat zich nu weer melde). De haring werd niet gefileerd opgedient en als je je mes erin zetten was de lucht helemaal niet meer te harden. Het wordt gegeten samen met tunnbrod (bloem pannekoekjes), uien- en tomaten snippers, crème fraîche en messmör (zoetige vanille boter).
Tja en hoe smaakt die surströmming nou eigenlijk... Eigenlijk toch vooral naar haring, maar dan hééél vééél sterker dan een "normale" zoute haring.

Mark kreeg 't niet echt weg en heeft een kliekje vleesschotel gekregen. Elodie heeft 2 haringen gegeten, lekker maar niet iets wat persé volgend jaar weer moet.

Onze rodondendron in herfstkleuren

Schitterende vlammende herfst bomen

Natuurlijk ook nog een paar avondjes bij Sigvard aan de whiskey beland. Hij nam ons op sleeptouw naar Olle een andere permanente bewoner van Finnbacka en buurman. Olle hadden we met midsommer al ontmoet, maar met een avond whiskey praat het toch een stuk makkelijker en ook Olle blijkt super vriendelijk en hartelijk.

De laatste dag hebben we niet veel meer gedaan. Het verfwerk is niet af, maar goed genoeg tot volgend jaar. Het regende trouwens ook, dus dat was een mooi excuus om nog even lekker een end te gaan rijden en lopen. Nog even heel erg genoten van alle schitterende natuur en herfstkleuren.

Om de volgende dag om 5 uur op te staan en in één keer naar ons Nederlandse huis te rijden. 20 uur om beurte rijden en slapen, werkt goed maar alleen op de terug weg. Moet er na 20 uur echt niet aan denken dat je je water nog door moet laten lopen voor je kunt douchen en nog een bed op moet maken. Tja da's toch een duidelijk voordeel van ons Nederlandse thuis....