Flits week
Finnbacka Byvńg 85


Kale tuin


Een kale tuin. We wisten dat er bomen gekapt zouden worden door de elektriciteit vereniging, maar zoveel hadden we niet verwacht. De hele voortuin is leeg! Niet erg wel een verrassing.
Als we de volgende dag Lena en Bo gaan begroeten horen we dat tot voor een week alle bomen er nog lagen. Toen we, kort voor vertrek appte dat we eraan kwamen, heeft Bo ze snel weggehaald. Hoezo super buren! wauw!
We hadden anders helemaal niet eens met de auto bij het huisje kunnen komen.
Na´eve Hollanders die we zijn, we waren er kompleet vanuit gegaan dat de kappers de bomen mee zouden nemen (als een soort betaling), leek ons heel logisch...

En dan blijkt Bo in de winter ook nog een zeer zware hartaanval gehad te hebben. 8 shunts en een herseninfart verder gaat het, op een complete maaltijd aan medicatie en regelmatige medische controles, goed met hem. Wel is hij nu echt met pensioen, al werkt hij knetterhard om het huis, en dus ook bij ons...


Sprokkelberg

NOG zo'n berg

Bosmaaien (letterlijk)


Al die bomen zijn dan wel weg, maar de grote (en kleine) takken nog niet. Sprokkelen met spierballen dus. Best warm in het beginnende zomer zonnetje... En dan volgt nog zo'n stapel aan de andere kant en moet het hele stuk met de bosmaaier van alle kleine boompjes ontdaan worden.

Ondertussen koken we een etentje voor Lena, Bo en Olle.
Met Olle gaat het niet zo goed. Hij heeft een ontstoken voet, heeft veel pijn, hij is moe en afgemat. Maar hij vindt een etentje wel erg gezellig.


Bomen zagen

Lucht en licht

Veranda stutje


Er zijn een paar bomen omgegaan deze winter (niet gezaagd) die de openhaard in het najaar vast heerlijk gaat vinden. In stukjes dus met die grote jongens! En als je dan toch aan het zagen bent kunnen de onderste takken ook best meteen uit die grote dennen naast het huis... Dat laatste lijkt een klein klusje maar valt vies tegen. En er zat daar net ook nog ergens een grote boze zwart/grijze slang, dus bij elke stap heel goed opletten...

Ondertussen stut Mark de ingestorte veranda van de gasten stuga. Door gerotte balk... Tja, zat eraan te komen. Volgende keer maar een degelijke oplossing maken, voor nu blijft de boel wel boven en krakt er in elk geval niet nog meer door.

's avonds nog even een kijkje bij Olle. Het gaat echt niet goed met hem. Hij heeft heel veel pijn aan zijn voet en inmiddels is de zwelling tot aan zijn bovenbeen doorgetrokken. Hij kan eigenijk niet meer lopen, maar moet toch naar beneden naar het toilet. Hans (zijn zoon) blijkt onderweg om een dagje hout voor Olle te gaan hakken. Als Hans er is maakt hij eerst eten voor hen beide en maakt zich ook duidelijk zorgen. Hij besluit na het eten met Olle naar het ziekenhuis in Mora te gaan.

1e project


halverwege


Resultaat

Dan is het tijd voor onze 2 daagse smeed cursus bij de Bystuga in het dorpje. We zagen op Facebook dat er nog 2 plekjes vrij waren en konden het niet laten, maar hebben eigenlijk geen idee wat te verwachten.
We blijken met z'n 9-en te zijn en Carina gaat ons smeden leren. Na het uitzoeken van handschoenen en veiligheidsbrillen volgen de instructies. We redden het net in het Zweeds (Carina spreekt ook Engels). Dat is wel erg fijn, al hebben we de voorbeelden en een beetje spieken bij andere deelnemers wel nodig af en toe.

We beginnen allemaal met het maken van een krullerig haakje met bladvorm en een bijbehorende vierkante spijker. Dus een stuk staal, een blaasbalg vuurtje, een aambeeld en een stevige hamer. Steeds opnieuw verwarmen en dan het stuk staal in een punt uitslaan door het al hamerend en draaiend steeds verder naar het uiteinde te bewerken. Als de punt goed is komt het blad. Dat is vooral stevig door timmeren. Tot slot de krul en het gat voor de spijker, en dan de spijker zelf.
Uiteindelijk maken we elk 2 haakjes en totaal 5 spijkers. Ze lijken allemaal totaal niet op elkaar, maar ze zijn wel zelf gemaakt!
Het volgende project wordt voor ons allebei een kaarsen standaard (vooral omdat we niet begrepen hebben dat we kunnen kiezen wat te maken). Pff... heftig en langdurig hameren!

Olle is met nieuwe bloedonderzoeken en sterkere pijstillers terug gekomen uit het ziekenhuis. Maar moet de volgende dag weer terug, want inmiddels zijn de uitslagen van zijn eerste bloedonderzoek bekend. We vrezen geen goed nieuws...
Helaas klopt dat want hij belt ons eind van de dag met het bericht dat hij leukemie heeft en in het ziekenhuis blijft.Blaasbalg trappen


Ijzers in het vuur


Heel hard meppen

Kelkje vouwen


Smeed Filmpje!


Met staart

Voor ons breekt de 2e en laatste cursus dag aan. Een lange, warme dag boven een vuurtje hamerend op een end staal.
Heel langzaam ontstaat er iets dat door kan voor een kaarsstandaard.
We krijgen koffie pauzes in de zon en heerlijke door Carina gemaakte warme lunches. Bijzondere om mee te maken, anders dan in Nederland terwijl het allemaal nou ook weer niet zo veel verschild van wat je 'gewend' bent.
De gesprekken kunnen we merendeels volgen, maar echt deelnemen gaat dan weer net iets boven ons Zweeds niveau. Geeft niet, het is hartstikke leuk!

Carina


koffie in de zon


Groeps resultaatDiploma's


Vieze snoet


Halverwege het standaard projectje krijgen we een beetje het gevoel dat we iets te ambitieus zijn geweest, maar uiteindelijk hebben we wel allebij iets gemaakt dat overeind blijft en waar een kaars in kan. Helaas geen tijd meer voor de kaarsvet-lekring, maar met een papiertje eronder moet het zo ook wel werken.
We zijn tevreden, een leuke ervaring rijker, moe, hebben spierpijn, zijn heel vies en een husje metalen nik-naks rijker

Project kastanje


Zit/lig - werkt niet! - ding


BBQ


We hebben nog een dag voor we terug moeten naar huis. Tijd voor wat hangen (vallen / rollen) in de zon, BBQ en project kastanje...
Geen idee of dit dappere plantje ooit een boom gaat worden. Hij heeft de reis van 2 dagen in elk geval al overleefd.

Eigenlijk willen we ook heel graag nog even bij Olle in het ziekenhuis in Mora langs. Hem nog even zien en nog een knuffel geven. Helaas, hij ligt ge´soleerd en mag geen bezoek. Maar via video chat spreken en zien we hem nog even.
We nemen ons voor hem terug in Nederland elke paar weken even te video bellen, alle tijd met Olle is extra kostbaar geworden...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Olle Lindgren 31/10/37 - 14/06/18 Finnbacka

We zien en spreken Olle niet meer. 2 weken na de vakantie krijgen we bericht dat hij is overleden.
Tranen en zoveel geweldige herinneringen...
Lieve, lieve Olle...
We missen deze speciale buurman en vriend heel erg!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++