Finnbacka Byväg 85
Riool bak


De reis gaat zoals "normaal", weining nieuws en redelijk vlot. De Zweedse douane blijft leuk. Ook dit keer weer een streng kijkende meneer die even wil babbelen. Hij kijkt in de auto en wil weten of we gaan verhuizen? "Nee we hebben een huisje in Dalarna" is genoeg en we mogen verder. Tja hij heeft ook wel gelijk, een bouwvakkersbusje is er niets bij...


Uitzicht over Siljan

Eindelijk thuis, maar we blijken gasten te hebben gehad afgelopen winter. Overal ligt muizenpoep en de hele hut ruikt naar een knaagdieren hok. Stofzuigen en soppen dus!
Spullen naar binnen en het water spoelen, dan snel naar Sigvard. De oude man ontgaat echt nog niets. Hij wist precies dat we er al een uur waren. Als we vertellen de volgende dag naar Rättvik te gaan wil hij wel mee.
We pikken hem de volgende dag op en als bedankje neemt hij ons mee voor de lunch. Aan het Siljan meer, onder onheilspellend donkere wolken, eten we onze eerste Zweedse maaltijd van de vakantie; heerlijk!
Strak modern modelletje

Kijk eens, met kliklichie

We beginnen de vakantie goed; met sjoppen bij IKEA. Althans dat is de bedoeling want we willen dit keer eindelijk die nieuwe bank regelen. De vieze, ongemakkelijke, bruine hoekbank moet er echt dringend uit. Helaas, het lukt weer niet, de levertijden zijn zo variabel dat we dat onmogelijk met zekerheid in onze korte vakantie kunnen plannen. Wel bij de Jula een nieuwe kachel voor de slaapkamer gescoord (en veel meer dat we eigenlijk helemaal niet nodig hebben). De oude kachel was "wat" brand gevaarlijk, met een grote verschroeide plek en een thermostaat die het bij 25 graden zo koud vond dat ie volop moest stoken.
Een beetje moedeloos over hoe nou toch een nieuwe bank te regelen, bied Lena een paar dagen later aan om met ons naar Backlunds Möbler te rijden. Een lokale meubel handel in een afgelegen dorpje op ca 40km afstand. Best veel keus, maar uiteindelijk is ook hier het leveren het moeilijkste. Lena bied aan de bank (die we bestelde) een keer op te halen als dat hen uitkomt met de aanhangwagen en dan ook meteen op z'n plek in het huisje te zetten. Geweldig, beetje stil dat ze zoveel voor ons doen, hoe bedank je voor zoiets? Maar wat een geweldige oplossing! Wij krijgen na jaren proberen eindelijk een nieuwe bank!

"Echt! zulke gaten vol met dooie muizen en keutels!"

Tijgeren tussen de muizen shit

Gloeiend heet

Zodra het weer iets minder ellendig is kruipt Mark onder de hut om de schade te bekijken. We wisten al dat we de bakken rond riool en waterleiding moesten vervangen, maar de muisjes hebben zich afgelopen winter wel heel erg vermaakt in het glaswol. De hardboard platen waarmee de halve hut lijkt te zijn dichtgemaakt was natuurlijk nauwelijks een obstakel voor ze. Mark heeft een heel geurig klusje en kruiphoogte is er niet. Wel veel muggen en glaswol...
Met het afval zetten we natuurlijk graag het hele dal in de mist, terwijl de gloeiende ton in de druilerige regen steeds prettiger warm wordt.

Klus schuur

kunstige papieren huisjes

Tussen de buien door hoog tijd voor de diverse klusjes her en der. De dakgoot van de schuur heeft het pak sneeuw van de winter niet overleefd. De vermolmde plank heeft losgelaten, maar de metalen dakgoot zelf kunnen we hergebruiken. Dan blijkt dat ook hier ongenode gasten hun intrek hebben genomen. Een stuk of 10, gelukkig inmiddels lege, wespen nesten in allerlei maten. Lekker laten zitten, isoleert alleen maar extra.


mooie dag voor wat kwasten

verdronken verf

Bo heeft nog ongeschaafde planken liggen en brengt die langs. Ze zijn redelijk de goede maat, dus met een lik verf perfect voor de schuur. Een lekker zonnig dagje en tja dan gaat het mis. Na de laatste streek witte verf, de kwast is nog niet eens van het hout, barst een gigantische bui los...

Byvag 85-a

Omhoog

op baksteen gebaseerd

De vogeltjes hebben Byvag 85-a gesloopt. We vervangen het slooppand voor een mooi modern exemplaar van vogelbescherming nederland. Eens kijken of die Zweedse Tweety's zich ook laten lokken door dat glimmend koperen plaatje.
Dan nog even de entré opkrikken en stutten. Het rottingsproces heeft hier ons timmertempo ingehaald. Wij weten in ieder geval alvast wat er volgend jaar op het programma staat, voor nu en de komende winter is het oke en veilig genoeg.

Slingeren

Dansen

Koffie!

Alweer tijd voor de midsommar festiviteiten. De weinige bloemen die er nog staan na het warme voorjaar plukken en de kransen worden gemaakt met wat andere bloemen dan normaal. Meer berkenslinger rond de paal, maar dat mistaat zeker niet.
Als de paal staat volgen de inmiddels herkenbare liedjes en dansjes. Als het dan begint te spatten is er koffie met zelfgemaakte cakejes en de lotterij in de bystuga.trotse grootouders

Alfa (dochtertje van Eva)

Hildur (dochtertje van Christien)

Hoewel we de avond ervoor ook al aan de drank zijn beland bij de buren is het 's avonds weer tijd voor een heerlijke Zweedse midsommar maaltijd.
Er lijkt een ware baby-boom op familie niveau te hebben plaatsgevonden. Huilende baby's en moeders die zich afzonderen in de keuken. Zowel Christien als Eva hebben een dochtertje.After diner dut

Guitigerd

Drankehol

De groep splitst zich meer op dan de afgelopen jaren. In de keuken zitten mensen, buiten en in de gang groepjes en een paar mensen in de woonkamer. Na het eten lijkt het een beetje uit elkaar te vallen. De heren drinken en de dames zorgen voor de kinders.
Hoewel best gezellig, blijven we dit jaar niet zo lang.zang en muziek

echte zoete zatte liefde

Dan belanden we midden in de nacht in de keet van Olle. Zelf slaapt die allang maar zijn zoon en kleinzoons spelen en zingen door tot de kleine uurtjes. Zij zijn geweldig en met behulp van genoeg drank vind iedereen dat ie 's werelds beste stem heeft, dus ook wij janken dapper mee...Middernacht muziek

middernacht maal

De dag erna is toch wat brak en vol overgave storten we ons op de stapel dvd's. Wat spelletjes en even langs Sigvard en Olle. Een hele slome dag die rond middernacht opeens muziek met zich meebrengt. Snel een vest aan en eens kijken. Op de wendplaats boven op de boeren kar speelt het bandje van Olle's zoons jazz in de muggen vergeven nacht. Absoluut onwaarschijnlijk boven op een berg in Zweden met 3 man publiek en dapper doorspelen terwijl ze lek gezogen worden. Heel stoer en erg leuk (zelfs al is het jazz).
Daarna worden we uitgenodigd voor een traditionele maaltijd. Onder het genot van de nodige flauwe en platte grapjes in het Zweeds (die overigens 1 op 1 te vertalen waren naar het Nederlands of die we zelfs al kenden) eten de hard werkende muzikanten tot de gitaren toch weer aan tafel komen en er gezongen moet worden.Laatste klussie

worstel partijtje glaswol

moe, vies en kapot gestoken

Dan is de dag voor vertrek toch echt de onderkant van het huisje weer aan de beurt. Met frisse tegenzin weer in de klus kleren en met enige moeite worden de groen gelakte multiplex platen in elkaar geschroefd. Stevige tegels moeten voorkomen dat muisjes er onderdoor gaan graven. Een dikke nieuwe laag glaswol wordt met brute kracht, veel geweld en schelden op z'n plaats gebracht. Uiteindelijk is rond 20u ook dit deel van de hut duurzaam gerepareed.grasklipare

Lupine in de sloot

brokkel schoorsteen

De dag van vertrek maaien we op de motormaaier van Bo de achtertuin. Kleden worden uitgeklopt en het huisje gesopt en geboend. Nog even genieten van het mooie buiten en afscheid nemen van de brokkelige schoorsteen. Als het goed is komt er een metselaar onder supervisie van Olle een nieuwe schoorsteen plaatsen in de komende maanden.

Er zal veel veranderd zijn de volgende keer dat we hier weer komen. Want ook de hele rij met bomen aan de zijkant zal in het najaar tegen de grond gaan. Zowel Bo als Olle hebben dit namens ons aan de buurman aan die kant gevraagd, die wij nog nooit ontmoed hebbben. En een nieuwe bank en een nieuwe schoorsteen. Maar ook heel lang wachten voor we 't allemaal weer zien, want de vakantie zit er weer op...