Slapen

Hotels liggen voor de hand. Je kunt natuurlijk een hotelletje boeken of gewoon naar binnen stappen en vragen of ze bedje voor je hebben. De meeste hotels zijn vrij groot en best duur, maar met een beetje moeite vind je ook goedkopere / kleinere hotels.

Een geweldig alternatief zijn de Vandrarhem of backpacker hotels / jeugdherbergen. Afhankelijk van je wensen (prive kamer of zaal) kan je rond de Euro 20,- per nacht slapen, zelfs in de grote(re) steden. Je vind Vandrarhem in heel Zweden. Zowel kleine, plattelands dorpjes als grote steden (wel vaak aan de rand van de stad) bieden deze low budget oplossing. Vaak kan je voor ietsjes meer kiezen voor een prive of familie kamer en zie je het verschil met een hotel nauwelijks. Maar zoek je juist contact met andere reizigers of wat vertrier dan is misschien een nachtje Vandrarhem ook geen slecht idee.

Het ijshotel is natuurlijk heel bijzonder en mag hier niet ontbreken al is het maar een korte tijd per jaar beschikbaar.

Stuga's of trekkershutjes zijn een fijne en goed verspreide oplossing. Je hoeft niet bang te zijn dat je geen onderdak vind, bijna ieder dorpje heeft wel iemand die zijn bijgebouwtje verhuurt voor 1 of meer nachtjes. Daarnaast hebben bijna alle campings deze gebouwtjes.
Je kunt het treffen en je kan pech hebben. Wij hebben hele goedkopen, ruime en luxe ingerichte stuga's getroffen, maar ook nare nachten in rare, viezige, kleine, oude en/of dure hutjes doorgebracht. Het heeft allemaal z'n charme al zie je dat soms pas na een paar dagen...
Het is overigens helemaal niet raar als je vraagt of je eerst even mag kijken en dan besluit dat de geboden hut niks voor je is, smaken verschillen nou eenmaal. Voelt een beetje vreemd, alsof je iemand een beetje beledigd, maar liever dat dan spijt dat je niet 10 minuutjes door bent gereden.
De camping stuga's zijn eigenlijk altijd goed en compleet. Vaak kan je kiezen uit een hutje met alleen bedden of luxe hutten met eigen keuken en douche. Maar net wat je wil en zoekt. Groot voordeel van een campingstuga is dat men zeker Engels spreekt, bij particulieren blijft dat afwachten al kan je met handen en voeten verschrikkelijk veel regelen.

Voor alle stuga's geldt eigen beddegoed, keukendoeken en handdoeken meenemen. Dekbedden en kussens zijn altijd aanwezig en meestal behoorlijk schoon (hotels zijn regelmatig viezer).

Met tent, camper of caravan kan je goed terecht op de vele campings die Zweden biedt. De campinggids van de ANWB kan je prima helpen met het maken van keuzes. Vaak bieden campings extra vertier (speeltuin, zwembad etc.) of een winkel/restaurantje. Algemeen geldt dat het sanitair erg schoon en compleet is. Meestal laat men deze ruimtes schoner achter dan men ze vindt, dus als iedereen dat blijft doen... Overigens tref je op veel campings ook een kookruimte aan die je net als het sanitair gewoon mag gebruiken. Hierdoor kan je gewoon koken en vaak ook eten aan een eettafel ipv die eenpitter met zand op je bord. Vaak zijn er pannen aanwezig en kan je meteen afwassen als de boel op is.

Je mag ook wild camperen op basis van allemansrätten. Hiervoor zijn wel wat regels, maar uiteindelijk komt het neer op een mooi eenzaam plekje zoeken, tentje of caravan opzetten en de muggen voeren. Als duidelijk is dat de grond bij iemand hoort moet je vragen of je een nachtje op dat plekje mag staan (moet raar lopen willen ze nee zeggen) in alle andere gevallen ga je gewoon je gang maar je mag de natuur nooit verstoren. Dat houdt dus ook in geen herrie maken en geen vuur op rotsen (kunnen knappen en daarmee verander jij de natuur permanent!). Uiteraard laat je alles achter zoals je het vond (dus ook wc papier dek je toe met bijv. takjes) en ben je voorzichtig met vuur (bij open vuur verbod, geen fikkie stoken! Ook als het veilig lijkt kan het vuur zich ongezien via de onderlagen verspreiden)