Finnbacka Byväg 85


We dachten klaar te zijn met de badkamer verbouwing. Maar als je dan na die lange reis eindelijk onder de douche staat blijkt er toch nog wel wat afgemaakt te moeten worden...
Hoewel waarschijnlijk al erg goed waterdicht nemen we nu echt geen risico meer. Extra waterwerend super plak spul en eindeloos veel kit in alle hoekjes en gaatjes. De latjes er weer op en aflakken.
Goeie druppel die 't voor elkaar krijgt hier nog achter te dringen!Toch weer meer badkamer afwerken dan bedacht"


Dan is het tijd om van de zomer te gaan genieten.
Hadden we gedacht... Het mooie weer is al in Zweden geweest dit jaar en weer vertrokken. Hoosbuien, onweer en hagel! Maar toch ook best veel mooie en vooral droge dagen.
Dikke hagelstenen op het golfplatendak; klinkt echt als zomer...


Gelukkig ook hele mooie zonnige dagen.


Hoe dan ook genoeg tijd om van onze onderhuurders te genieten. Een kersverse familie meesjes. Waarschijnlijk vlak voor of tijdens ons verblijf uit het ei gekropen. We hebben de mini meesjes nooit gezien, maar aan de herrie te horen zijn het er een stuk of drie.
Vader en moeder mees hadden het er in elk geval maar druk mee.1 familie onderhuurders in 85A

Het was sowieso druk met beestjes in het dorp. Overal waren schaapjes aan het grazen, Lena en Bo hadden de paardjes van hun dochter Eva op bezoek en Sigvard verzorgde 3 ondeugende scharrel varkentjes achter zijn schuur.

2 mooie elegante paardjes3 grappige roze stinkertjes

En verder hebben wij vooral heel erg genoten van de schitterende natuur. Vlak achter het huisje, midden in het dorpje, begint de Blåbergsåsen route. Een oud boeren pad (fabodstig) waarover de boeren met hun dieren van de winter verblijven naar de zomerweides gingen.

Blåbergsåsen
Zo mooi en direct achter ons huisje

Door vrijwilligers worden de honderden jaren oude hutjes een beetje in ere gehouden, maar het verval is desondanks erg groot. Je wordt wel onmiddelijk een paar eeuwen terug in de tijd geworpen. Het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan en de boeren binnenkort terug komen (hopen dat ze nieuwe pannetjes meebrengen). Sober maar best geriefelijk zo boven op de berg.

Zomerboerderij op de berg
Groen in het pannetje
Handtekeningen van lang vervlogen tijden

Na een tijdje rond kijken, ontdekken en balen dat we geen picknick meegebracht hebben wandelen we over de drassige grond weer terug naar huis. Het is dezelfde route als de heenweg, maar zonder oranje wegwijzers zouden we dit sprookjesbos niet herkennen en hopenloos verdwalen (als we geen GPS mee hadden gehad dan).

Eland poepjes
Finnbacka van een heel andere kant

In de dagen hierna nog een aantal schitterende wandelingen gemaakt.
Watervallen en héél steile paden tegen bergen op.
Van al dat toeristje spelen pik je ongemerkt naast veel natuur ook nog best wat cultuur op.

Prachtige terras watervalletjes
De steen boven op de berg120 m steil omhoog maar wat een schitterende beloning

Maar qua muggen, spierverrekkingen en spannend wint de rovarberget route het met stip. De grot aan het einde van deze wandeling zou een rovershol geweest moeten zijn. We hebben een vuurplaatsje en horzels gevonden maar de rover en zijn buit leken lang vertrokken.
Een extra stoere tocht tijdens een enorme muggen aanval
Leuk rondkruipen onder mega veel tonnen graniet
Toch besloten geen rovertjes te worden op een Zweedse berg

Een gezellig middagje op bezoek bij Ab en Ineke in Rinn. Ze hebben een huisje, met een flinke lap grond er om heen, aan een groot meer gekocht en gaan in het najaar emigreren. Een heel mooi plekje, zeker als het je thuis gaat worden.
Wij zouden dit zo niet durven, al blijft Finnbacka wel heel erg lonken...


Ab & Inekes nieuwe huisje in Värmland (Rinn)
Schitterend plekje aan een groot meer

Uiteraard mag de majstångresning ook dit jaar niet ontbreken. Bloemen plukken, kransen vlechten, berkenslingers maken en de paal versieren. De festiviteiten worden een paar uur uitgesteld door het slechte weer. Maar 's Middags haalt de oude traktor met boerenkarren en muziekbegeleiding toch weer iedereen op aan huis. Dreigende lucht en niet echt warm maar de paal wordt droog overeind gezet. Koffie en loterij worden naar binnen in de Bystuga verplaatst. De oude school kan al die mensen maar net herbergen maar de stång waakt weer een jaar over het dorpje.

Midsommar en de gebruikelijke voorbereidingen
Het dorpje heeft weer een nieuwe stång

's Avonds zijn we uitgenodigd bij Lena en Bo. Een echt internationaal gezelschap dit jaar. Behalve die rare Hollanders zijn er ook 2 Spanjaarden toegevoegd aan het bonte Zweedse gezelschap. Een avond met zang, drank, veel spraakverwarringen maar vooral heel erg gezellig. We hebben weer ontzettend genoten, super zoals onze lieve buren iedereen mee laten feesten!

De middernacht zon 2008 is gevierd!Maar met de midsommer festiviteiten komt het eind van ons verblijf in zicht. Midsommar dag komt Olle met zijn zoons en gitaren 's avonds langs. Als ware troubadoersen tracteren ze ons op prachtige (en soms schuine) volksgezangen. Jee wat kunnen die goed spelen en zingen. Na een half uurtje trekken ze al zingend verder om het volgende huis huis te bezoeken. Super leuk zulke verrassingen!
Maar helaas blijft 't qua Zweedse zomer dit jaar hierbij wat ons betreft.
Het prachtige dorpje in het groen tussen de bloemen en bomen moeten we weer even missen.Ons zonnig groen uitzicht

Lupine langs de wegen