Finnbacka Byväg 85
Glad midsommar


De eerste week gebruikt om eindelijk in de omgeving eens de echte tourist uit te hangen en natuurlijk om veel geocaches te bezoeken. Heerlijk buiten! Frisse lucht, ruimte en rust! Perfect!
Natuurlijk is het jaar dat wij touristje gaan spelen HET jaar van de insekten. De knoeten (of knotten) hebben zich dan ook van een bloederig nederlands feestmaal bedient. We zijn compleet lek gestoken, ernstig gehobbeld & gebobbeld en achtervolgt door wespen & horzels. En toch was het heerlijk!Hulp bij het wandelen door het moeras op weg naar "Eagles Crest"


Een schitterde (maar behoorlijk steile) tocht


Helemaal boven op de berg... de "Eagles Crest" brandtoren.

We beklimmen een berg halverwege Finnbacka en Bingsjö. Een stijle klim met prachtige uitzichten en bovenop een oude brand uitzichtstoren.
Een poging een paar dagen eerder eindigde halverwege de berg in een onweersbui. Na de eerste paar flitsen kwam langzaam het besef dat het hoogste punt in de omgeving opzoeken, onder een stalen toren, misschien niet echt slim zou zijn...
Mark bedwingt de steile trap...

... de beloning is een grandioos uitzicht

Na al het rondwandelen tijd voor het serieuze werk; schilderen o.a.
Nou ja, vooral schuren. De verf blijkt erg slecht te zijn.
En fönstershitten maar weer... Die rotvogeltjes hebben zich geweldig uitgeleefd op al onze noeste arbeid van vorig jaar. Zeker de raampjes van de gasten stuga zijn zo goed als helemaal leeg gegeten. We hebben de schilder om raad gevraagd, maar behalve een grote grijns en wat flauwe grapjes, wist hij ook geen oplossing; het schijnt normaal te zijn.
We hebben nu behang over de natte fönstershit gespannen zodat de vogels er niet bij kunnen.
Laatste poging!

Gelukkig was er ook nog midsommar.
Midsommar viel dit jaar aan het eind van onze 2e vakantie week.
Een mooi moment om een paar dagen helemaal niet aan verf en fönstershit te denken. Een stralende dag! Perfect voor een feestje.
Maar geen midsommar feestje zonder bloemen!

Midsommar begint met bloemen plukken!

De bloemen worden tot prachtige kransen verwerkt
Wie wil helpt mee

Ondertussen maakt een groep mannen de nieuwe midsommarstång af.
Dit is eigenlijk de oude midsommarstång. Deze werd jaren geleden (in de jaren 50/60?) gebruikt, toen het midsommar feest nog plaats vond bij Sigvard. Met het verplaatsen van de festiviteiten richting de bystuga is er een nieuwe (langere) stång gekomen maar die heeft nu helaas de storm niet overleefd.
De oude stång mag dus weer dienst doen. Bo had 'm al, voor wij aankwamen, een mooie nieuwe laag verf gegeven. Maar nadat precies is uitgemeten waar alle onderdelen moeten komen, wordt de stång gezamelijk afgemaakt. De een schroeft, de ander lijmt of hamert. Als blijkt dat een beugel van de vorige stång niet past buigt buurman Olle deze even van een draadeind; met zijn blote handen!
Wow, er zijn dus nog echte Vikingen...

Onze echte Viking buurman Olle

Het is een erg sociaal gebeuren. We krijgen door ons gebrekkige Zweeds helaas veel nog onvoldoende mee, maar het lijkt er bij alle 'werkjes' vooral op dat het hernieuwde kennismakingen zijn na de lange winter binnen. Buren, familie en vrienden trekken de contacten weer aan. Al worden we er nog zo hartelijk in betrokken, daar vallen we dan toch nog wel een beetje buiten, helaas.
We hebben overigens na een tijdje obsereven wel besloten dat de stång eigenlijk maar door 3 mannen is afgemaakt, maar er hebben er zeker 15 geholpen.

Alle midsommarstång onderdelen hebben een vast plekje
En ook de Zweedse vlaggetjes moeten op precies de goede plek...

Al doende zijn we er ook achter gekomen waarom de midsommarstång van Finnbacka een davidster heeft. Dat heeft echt helemaal niks met een davidster te maken.
Deze vertegenwoordigen namelijk het mannelijke (punt naar boven) en het vrouwlijke (punt naar beneden). Mooi wel om deze aspecten, op deze manier, centraal te stellen in 't dorp.


Ondertussen vlecht Bo onverstoorbaar berkentakslingers
Als laatste krijgen de berkentakken hun plekje rond de stång

Als de kransen klaar zijn, de berkenslingers rond de stång zitten en alle rommel is opgeruimd, verdwijnt iedereen haast ongemerkt weer naar huis. De voorbereidingen zijn klaar. Dit jaar wisten we wat we konden verwachten. We waren klaar voor het feest!

De bonte stoet met de rode traktor voorop

De boerenkarren optocht met muziek begeleiding haalt ook dit jaar alle buren bij hun huisjes op. We stonden al klaar; zo zie je het dorpje tenslotte maar 1 x per jaar.


De kransen vinden hun plekje aan de stång
Muziek Filmpje!!!

De muziek speelt en de laatste voorbereidingen worden getroffen. De kransen worden aan de stång gehangen en de mannen die de paal omhoog duwen worden verzameld.
Ook iedereen die niet in de optocht is meegereden komt langzamerhand aan bij het dorpspleintje.
Veel klederdracht dit keer, veel meer dan vorig jaar. Het geeft het feest wel iets historisch, iets speciaals.

Sterke mannen verzamelen
Daar gaat ie...

Bijna....
Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!!!


De Midsommarstång staat weer op zijn plekje.
Glad midsommar!Zonnig dans feestje


De zomer wordt gefeest


En dan is er koffie


's Avonds waren we uitgenodigd bij Lena en Bo. Een prachtige zomeravond dus lekker buiten grillen.
Na het voorgerecht kwamen de songteksten op tafel en werden de liederen die we van vorig jaar herkende gezongen. Sigvard, die de wiskey fles al een paar uurtjes eerder had gevonden, begeleide op accordeon. En met een refreintje hier en daar hadden zelfs wij voldoende moed (en taalkennis) om hardop mee te zingen.
Hoewel de knoten iedereen na de barbeque naar binnen joegen, werd het feestje daar gewoon voortgezet, we hebben weer volop genoten...
Rond middernacht was niemand echt nuchter meer, maar wij liepen nog aardig rechtop. En terwijl iedereen zijn roes alvast uit ging slapen zijn wij met Carl-Erik (zwager van Lena) naar buurman Olle gegaan. Daar was het feest nog in volle gang. We hebben hier nog uren gepraat en geluisterd naar Olle's zoon Hans die een abolute muziek virtuoos bleek te zijn op accordeon EN gitaar.
Wow! wat kan die grandioos spelen!Schuren

VoorNaVoorNaVoorNaHelaas, met midsommer eindigen ook onze dagen spijbelen van het verven. Er moet weer verf gekrabt en geschuurt worden...
Het verven zelf is daarna in een paar uurtjes gebeurt. De zijkant is in één laag goed. Helaas ziet de voorkant er alleen van een afstandje goed uit. Die zal in September nog een laag krijgen.


Nog een paar dagen touristje spelen en rond toeren en dan is het weer afgelopen. Tot over een paar maandjes lieve buren en fantastisch Finnbacka....