Finnbacka Byväg 85


Perfect plaatje

Teer

Prachtig


Niks mis met zo'n start van de vakantie! Een stralend zonnetje op verse maagdelijk witte sneeuw...
-15º en windstil; het is prachtig buiten. We kunnen er helaas niet echt lekker op uit omdat de scoterpaden nog niet bereden zijn (en je dus tot je heupen de sneeuw in zakt).


Nieuw uitzicht

"onze" stammetjes


De bomen links van ons huisje zijn eindelijk gekapt en we hebben nu een prachtig vrij uitzicht achter de hut. In de zomer vast heerlijk wat wind en vooral veel meer zon in de tuin.

Sneeuw bal


Strak blauw


Zonnig

We genieten van het mooie weer, bezoeken de buren en zijn veel in de hut bij een knapperend vuurtje. Juist door de miezer winter in Nederland genieten we extra van de kou en het wit hier. Lekker de houtstapel zien slinken...Huh?!


Exploda blik


Overal

Note to self: blikjes in de vrieskou in de auto laten slingeren is geen goed plan!
Alles zit onder door een cola explosie, gelukkig suikervrij, dat dan weer wel. Eigenlijk is het vooral grappig en ook wel een beetje cool. Niet verwacht dat blikjes dit doen bij -15º (trouwens slechts 50% kans want met het andere blikje was niets aan de hand, behalve dat ijsklontjes niet nodig waren dan)Dooi


Scheppen


Tover lucht

Niet lang daarna zet de dooi in. We zitten overdag echt ruim boven 0º en op de oprit zien we zelfs grasjes te voorschijn komen.
Het paadje naar de bron scheppen gaat wel lekker vlot. En we kunnen lekker lang buiten blijven om van de prachtige luchten te genieten die we dankzij ons nieuw verworven uitzicht beter zien dan ooit.

Etentje


Bo en lena

Buren

We nodigen Olle en Sigvard uit voor een maaltijd chilli-con-carne. Lekkere degelijke, warme, vullende, winterkost lijkt ons. Eh ja, maar Sigvard vindt die bruine bonen maar helemaal niks. Al 30 jaar had hij die dingen kunnen vermijden en nou schuiven wij ze bij hem naar binnen. Hmm.... mis gegokt...
De volgende dag hebben we een etentje voor alle buren. Ook Bo en Lena (met haar net nieuwe heup) komen vanuit Enviken. Dit hapje valt gelukkig beter in de smaak, ook bij Sigvard. En het is gezellig iedereen weer bij elkaar.

Maar met al die bezoekjes van de ouwe mannetjes hebben we het sinds onze komst lekker warm gestookt in de hut. Ze zijn gewend aan sauna temperaturen en vriezen bij 20º hun billetjes er af. Het moet warmer dus.
Buiten heeft de dooi al een paar dagen geleden in gezet. Meer dan aangenaam in de hut inmiddels dus...

Dan wordt Mark s'nachts opeens wakker, licht aan... ???.... Een muis!! Op zijn zij en daarna op zijn been! Hij heeft 'm van zich af geslagen.
We kijken en luisteren, maar niks te zien. Misschien toch gedroomd? Kan... we besluiten weer te gaan slapen.
Vanuit de keuken horen we een raar pokkend geluid, beetje als druppelend water, maar net anders. Gewoon negeren, slapen! we zien morgen wel. Maar dat lukt niet.
Uiteindelijk gaat Mark kijken. Als hij het kastje onder de gootsteen opend kijkt hij een grote muis aan; een brutale die terug kijkt en er dan vandoor gaat.
En daar is het pokkende geluid weer... Het deksel van de prullenbak gaat op en neer. Nog een muis! Deze heeft zichzelf gevangen in de afval emmer. JUK! Maar we weten nu wat het is; slapen we zien morgen wel verder....

Lunch in Bingsjö


Spannende bruis drank


Gezellig kneuterig

Een slechte nacht, we zijn moe en hebben niet veel Zzz... meer gezien de rest van de nacht.

De volgende dag worden we opgehaald door Olle voor een lunch in de kerk in Bingsjö. Dit hebben we een paar jaar geleden ook gedaan, maar vandaag geen enge gerechten gelukkig. We krijgen een uitgebreide uitleg over veiligheid in en om het huis. We doen het niet slecht, we hebben overal al rookmelders en roken in bed doen we al jaren niet meerVallen


Muis

Terug thuis is het allemaal iets minder leuk. Even de bank kussens recht leggen... In paniek vliegt er een muis over de leuning. Elodie schrikt zich rot en slaakt haar eerste dames gilletje ooit (moest eens gebeuren). Hartslag normaliseerd weer en de rest van de bank is aan de beurt. Shit! nog een muis! En nu is het echt niet leuk meer. Top overleg en we besluiten terug naar Bingsjö te rijden om vallen te kopen. We kopen ze allemaal; 8 stuks. Als ze allemaal op scherp staan gaan we met onze voetjes van de vloer aan tafel zitten.
Binnen een half uur is het 2x raak. We kunnen onszelf nu niet meer wijs maken dat er maar 2 muisjes binnen zijn. Voor elke muis die je ziet schijnen er 15 te zijn die je nog niet zag. Pfff.... de lol is er af, dit is geen vakantie meer.
Wat nu? We besluiten naar huis te gaan. Maar dat gaat die dag niet meer lukken het is te laat inmiddels om alles in te pakken en schoon achter te kunnen laten. We moeten dus nog 1 nacht tussen de muizen slapen...

Wel pakken we vast in wat we niet meer nodig hebben. Ook de schone kleding... En dan blijkt dat ook daar de muizen huis hebben gehouden. Alles controleren we en hoewel de schade meevalt (1 lekkere, oude, verwassen, pyama van Elodie midden in een tas met schone kleding?) voelt niets meer schoon. Mark heeft meer mazzel, zelfs geen poepjes in zijn tas. We controleren alles, ieder bolletje sokken en elk kleding stuk. Daarna gaat het de auto in, daar zijn zeker geen muizen.
Na het eten gaan we met een fles whiskey naar Olle. We vertellen hem over ons voornemen en de muizen plaag, hij snapt dat het geen leuke vakantie meer is. Hij is super lief en met behulp van de Whiskey hebben we weer een beetje moed. Een slapenloze nacht met het licht aan. Het helpt niet echt... De val onder het bed gaat halverwege de nacht af en weer muizenpoepjes in het bed. JUK! JUK! JUK!
We ruimen op, maken schoon, laden de auto in en zijn verdrietig. Het is ontzettend naar om zo uit je huisje verjaagd te worden. Maar het is niet anders...We nemen afscheidt van Lilemor, Leif en Sigvard en rijden naar Gävle. Een extra nachtje in een hotel, geen muizen en een schoon bed maar vooral een hele nacht slapen!

Uiteindelijk is de vakantie hiermee maar 1 dag korter geworden maar wat een ellendig einde...!Morris

We regelen via de verzekeing een verdelger die Olle tijdens onze afwezigheid binnen zal laten. Deze zet gif neer en zal dat regelmatig bij komen vullen. Echte oplossingen en onder het huis kijken lukt niet midden in de winter met een laag sneeuw. Dit moet afdoende zijn. We hopen het vurig maar zijn bang voor wat we in de zomer aan zullen treffen...

Ondertussen hopen we ook vooral dat Morris niet teveel giftige muisjes op gaat peuzelen... Maar ja hoe voorkom je dat bij zo'n roofdier?


kamertje

badkamer

Red de vissies

De laatste nacht brengen we door in een grappige hotel kamer in de kelder van het VOX hotel in Jönköping. Een piep klein kamertje zonder ramen, maar super praktisch ingericht. Groot bed in het midden, kasten er omheen, compleet badkamertje en dat alles op misschien 10m². Maar de muizen zitten ons een beetje dwars... Helaas... Misschien bezoeken we het VOX een keer zonder eerst verjaagd te zijn...