Douane


Je kan goederen invoeren voor privé-gebruik (behalve voertuigen), zonder invoerrechten te betalen.

Invoerend vanuit de landen van de Europese Unie gelden er beperkingen voor de volgende goederen:
tabaksprodukten:
800 st. sigaretten
400 st. ciagrillo's
200 cigaren
1 kg. rooktabak
alcoholische dranken:
110 liter bier
90 liter wijn (waarvan max.60 liter mousserende wijn)
20 liter aperitiefdranken
10 liter sterke drank

Deze beperkingen zijn per persoon (vanaf de leeftijd van 17 jaar) en uitsluitend voor privé-gebruik. Dus een koppel met 18 bakken pils, 160 flessen champagne, 80 flessen wijn, 20 flessen picon en 10 flessen cognac in zijn wagen zou wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan. Nochtans die hoeveelheid mogen ze in theorie over de grens brengen, maar de douanier zal niet akkoord gaan met de voorwaarde van 'privé-gebruik'. Hij is dan gemachtigd om je een grote boete op te leggen en zelfs over te gaan tot inbeslagname van het voertuig en de goederen. Wees dus redelijk en zondig niet tegen de geest van de wet.

Er is een kleine uitzondering op deze wet, nl. voor de landen die een totaal ander BTW- en accijnsstelsel hebben, dit is bv. het geval voor de Canarische Eilanden

Een geheugensteuntje, de lijst van de landen die behoren tot de Europese Unie. België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Finland, Zweden, Groot-Brittannië en Ierland. Noorwegen dus niet!